Wanneer u een horecazaak wenst op te starten zijn er een aantal verplichtingen die u door het gemeentebestuur worden opgelegd.
Het gaat daarbij om:
Stedenbouwkundige vergunningen / voorschriften
Er dient nagegaan te worden of het pand dat u wilt kopen of huren al dan niet vergund is voor de uitbating van horeca. U doet dit best voor dat enig huur- of koopcontract wordt ondertekend.
Een stedenbouwkundige vergunning is nodig bij:
- Bouwen of verbouwen (zowel binnen als buiten het gebouw);
- Voor functiewijziging van een gebouw (bijvoorbeeld wijzigen van woning naar horeca) of de wijziging van het aantal woongelegenheden;
- De vergunning is ook vereist voor de afbraak van gebouwen, het rooien van hoogstammige bomen, …;
- Ook is een stedenbouwkundige vergunning nodig voor de plaatsing of wijziging van terrassen, publiciteitsinrichtingen, reclameborden, …
Heeft u een pand op het oog? Contacteer ons en wij bekijken of het pand geschikt is om een horecazaak te starten.
Voorschriften voor brandveiligheid
Sinds 24 april 2003 is de nieuwe politieverordening inzake de brandveiligheid in horecazaken en gelijkaardige inrichtingen van toepassing. Alle bestaande en nieuwe uitbatingen dienen aan deze verordening te voldoen. De politieverordening bepaalt de minimale eisen waaraan de opvatting, de bouw en de inrichting van horecazaken en gelijkaardige inrichtingen moet voldoen om:
- het ontstaan, de ontwikkeling en de voortplanting van brand te voorkomen;
- de veiligheid van de aanwezigen te waarborgen;
- preventief het ingrijpen van de brandweer te vergemakkelijken.
Het nieuwe goedgekeurde reglement beoogt de brandveiligheid in de publiek toegankelijke ruimten te verbeteren en de preventie ervan op uniforme wijze te organiseren met het oog op een efficiënte werking van de hulpverlening.
Wat zijn publiek toegankelijke inrichtingen?
Gebouwen, lokalen of plaatsen, die gewoonlijk voor het publiek toegankelijk zijn, ook al wordt het publiek er slechts onder bepaalde voorwaarden (kosteloos, tegen betaling of op vertoon van een lidkaart) toegelaten.
Advies van de brandweer
Indien u een pand op het oog heeft, en u heeft op de afdeling Ruimtelijk Ordening geïnformeerd naar de stedenbouwkundige vergunningen/voorschriften, is het best dat u via de burgemeester of zijn secretariaat advies aanvraagt aan de preventiedienst van de brandweer van Zone Cenrum. Zo kan u een juistere inschatting maken over de haalbaarheid en de kosten die gepaard gaan om de inrichting volledig in overeenstemming te brengen met de brandveiligheidsvoorschriften.
Wanneer is de reglementering van toepassing en wat zijn de formaliteiten?
Bij elke wijziging van exploitatie of exploitant, bij transformatie- of renovatiewerken, vernieuwing van de binneninrichting, bij wijziging van de netto-vloeroppervlakte, bij bestemmingswijziging en bij elke wijziging die de brandveiligheid kan beïnvloeden, dient voorafgaandelijk een brandveiligheidverslag aangevraagd te worden bij de burgemeester.
Merken we op dat het openhouden, openen of heropenen van een publiek toegankelijke inrichting steeds afhankelijk is van een gunstig brandveiligheidverslag, af te leveren door de burgemeester, na advies van de brandweer.
Belangrijke aandachtspunten en voorschriften.
De volledige politieverordening inzake brandveiligheid in horecazaken en gelijkaardige inrichtingen hier aanhalen, zou ons te ver leiden. Toch een aantal belangrijke items in deze politieverordening:
- Het maximaal aantal toegelaten personen: wordt bepaald aan de hand van de volgende criteria :
- de netto-vloeroppervlakte van de inrichting
- het aantal uitgangen
- de nuttige breedte van de uitgangen en evacuatiewegen
- Evacuatie en compartimentering: de inrichting dient gecompartimenteerd te zijn van woongedeelten met overnachtingsmogelijkheden, ongeacht deze in gebruik zijn door uitbater en/of derden. In functie van de bezetting en de configuratie van de inrichting kan door de brandweer het aantal compartimenten verhoogd worden.
- Voorschriften inzake constructie van compartimenten en evacuatiewegen: hierin wordt bouwtechnisch verklaard aan welke voorwaarden een compartimentering moet voldoen met onder andere een omschrijving van trappen, plafonds en wanden.
- Onderhoud en periodieke controles: de uitbater laat op zijn verantwoordelijkheid periodiek de nodige keuringen, onderzoeken en controles uitvoeren. Het betreft controles en vaststellingen van technische uitrustingen zoals liften, elektrische installatie, veiligheidsverlichting, branddetectie-installatie, alarm, verwarming, klimaatregeling, gasinstallatie en brandbestrijdingsmiddelen.
Wat gebeurt er verder na de brandveiligheidscontrole?
De preventiedienst van de brandweer Zone Centrum, stuurt het verslag van hun bevindingen naar de burgemeester en naar de (toekomstige) exploitant. Hierin zijn al dan niet een aantal opmerkingen geformuleerd waaraan zo vlug mogelijk voldaan dient te worden (voor de opening). Indien aan deze opmerking voldaan is, wordt de brandweer opnieuw uitgenodigd om de nodige vaststellingen te komen doen.
Sancties
Inbreuken tegen de politieverordening inzake brandveiligheid in horecazaken en gelijkaardige inrichtingen kunnen leiden tot de administratieve sluiting van de lokalen of gesanctioneerd worden met politiestraffen.
De administratieve sluiting van de lokalen kan worden opgelegd tot de toestand geregulariseerd is.
Verzekering
De ‘Objectieve Aansprakelijkheidsverzekering’ werd ingevoerd door de wet van 30 juli 1979, maar werd pas in 1991 geconcretiseerd door een aantal Koninklijke Besluiten. De verzekering dekt de objectieve aansprakelijkheid zowel voor lichamelijke als voor de stoffelijke schade die aan derden wordt veroorzaakt door een brand of ontploffing en dit onverminderd het gewone verhaal op de personen die aansprakelijk zijn voor het schadegeval.
Op welke inrichtingen rust de objectieve aansprakelijkheid?
Om onder de toepassing te vallen moeten volgende voorwaarden vervuld zijn:
- De inrichting moet vallen onder de limitatieve opsomming
- De inrichting moet openstaan voor het publiek
- De inrichting moet gewoonlijk toegankelijk zijn voor het publiek.
De limitatieve opsomming van de inrichtingen vindt men terug in het Koninklijk Besluit van 28 februari 1991. Enkele voorbeelden die onder de toepassing vallen:
- de dancings, discotheken en alle openbare gelegenheden waar gedanst wordt
- de restaurants, frituren en drankgelegenheden wanneer de totale oppervlakte ten minste 50 m² bedraagt
- de hotels en motels met tenminste 4 kamers, die ten minste 10 klanten kunnen ontvangen.
- de kleinhandelswinkels waarvan de verkoopruimte en de aanpalende opslagruimte een totale oppervlakte van ten minste 1000m² hebben
Bij het afsluiten van de verzekering moet de verzekeraar een attest afleveren aan de verzekerde inrichting. Een kopie van dit attest moet door de verzekeraar gestuurd worden aan de burgemeester van de gemeente waar de inrichting gevestigd is. Na het beëindigen van de polis door beëindiging, nietigverklaring, opzegging of schorsing, is de verzekeraar verplicht de burgemeester hiervan in kennis te stellen per aangetekende brief.
Het behoort tot de taken van de burgemeester erop toe te zien dat de verzekeringsplicht wordt nageleefd. Het ontbreken van de verplichte objectieve aansprakelijkheidsverzekering, wordt gesanctioneerd met een gevangenisstraf en/of geldboete. Bovendien kan de burgemeester of de rechter (in geval van een rechtsgeding) de tijdelijke sluiting bevelen van de inrichting.
Hygiëneattest
- Nadat aan de brandveiligheidsvoorwaarden is voldaan, wordt de politie uitgenodigd om een controle te doen op de hygiëne-eisen.
- “Elke slijterij moet in het belang der openbare gezondheid en zedelijkheid, aan bijzondere eisen voldoen, inzonderheid ten aanzien van ligging, oppervlakte, luchtverversing, verlichting, verdeling binnenshuis en koer” (art. 5 KB 3 april 1953).
- “Als slijter wordt aangemerkt, al wie – al ware het slechts eenmaal – gegiste dranken verkoopt om ter plaatse te worden gebruikt” (art. 17 KB 3 april 1953).
Waar aanvragen?
De aanvraag dient te gebeuren bij de burgemeester of zijn secretariaat. De politie zal dan uitgenodigd worden voor een plaatsbezoek en advies geven in verband met het naleven van de hygiënevoorwaarden. Bij positief advies zal een hygiëneattest opgemaakt worden .
Termijn
Minimaal 15 dagen voor de opening, heropening of wijziging van de zaak, moet de uitbater aan de burgemeester of zijn secretariaat het hygiëneattest aanvragen.
Wanneer wel?
- Bij opening van een nieuwe zaak.
- Bij heropening is volgende drie gevallen
- nadat de herberg langer dan 1 jaar gesloten was;
- als de bestemming is gewijzigd;
- als er (binnen) veranderingswerken werden uitgevoerd
Wanneer niet?
- Als het gaat om een overname van een bestaande zaak en:
- ze niet langer dan 1 jaar gesloten was;
- er geen wijziging van bestemming is;
- er geen grondige verbouwingen zijn gebeurd.
Drankvergunning
Een drankvergunning is een gratis vergunning die u nodig hebt voor het schenken van sterke en/of gegiste dranken.
Wanneer aanvragen? Minstens 4 weken voor de opening van de zaak. U kan de vergunning aanvragen bij de dienst lokale economie. U hebt hiervoor wel verschillende documenten nodig:
- Bewijs van goed gedrag en zeden. ( te bekomen in de gemeente waar u woont)
- Milieuvergunning (voornamelijk voor danszalen).
- Bouwvergunning (indien van toepassing).
- Goedgekeurd bouwplan (bij verandering of herinrichting).
- Brandweerattest.
- Verplichte objectieve aansprakelijkheid (brand en ontploffing).
- Oprichtingsakte van uw onderneming.
Na uw aanvraag en de bezorging van de gevraagde documenten volgen verschillende controles: brandveiligheid, hygiëne, geluidsmeting enz. Het volledige dossier wordt nadien ter goedkeuring voorgelegd aan het College van Burgemeester en Schepenen.
Moraliteitsattest
Terrasreglement
- Heb je een horecazaak en wil je een terras plaatsen op het openbaar domein dan dien je dit aan te vragen bij de burgemeester of zijn secretariaat.
- Voor een terras dien je belasting inname openbaar domein te betalen.
- Het college van burgemeester en schepenen dienen de aanvraag goed te keuren.
klik hier voor het terrasreglement : http://www.zelzate.be/upload/drs/reglementen/Reglement_terrassen.pdf